Limecurdgrottor med italiensk maräng – steg för steg


Baka ljuvligt goda limecurdgrottor med toppar av italiensk maräng. Kakorna är enkla att göra och påminner om klassikern key lime pie – fast i miniformat.

Receptet kommer från Fridas Bakblogg.

Du behöver:

Kakor

  • 200 gram smör (rumsvarmt)
  • 1 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Limecurd

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 limefrukter
  • 75 g smör (rumsvarmt)

Italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 2 dl florsocker

Utrustning

  • Små bakformar
  • Elvisp
  • Handvisp
  • Termometer, gärna digital
  • Spritspåse och tyll
  • Gasbrännare (kan uteslutas)Steg för steg

 

  1. Börja med att göra limecurden genom att vispa upp äggen i en rostfri bunke. Riv ner limeskalet (bara det gröna), klyfta frukterna och pressa i limejuicen. Tillsätt socker och vispa ihop.
  2. Placera bunken över ett vattenbad. Rör tills curden har tjocknat – ha plattan på medelhög värme.
  3. Ta bunken från värmen och tillsätt smöret. Häll över på en glasburk när curden känns jämn och len, och förslut med tätt lock. Låt svalna.
  4. Placera ut kakformarna på en plåt och sätt ugnen på 175 grader.
  5. Knåda ihop samtliga ingredienser till kakorna i en bunke och rulla till små bollar.
  6. Lägg bollarna i kakformarna och gör ett litet hål i mitten på varje kaka. Använd baksidan av en slev eller annat köksredskap, eller tryck ett hål med tummen.
  7. Fyll hålen med den avsvalnade limecurden. Jag använde en sprits för att undvika kladd men det går lika bra med en sked.
  8. Grädda kakorna i ugnens mitt, i ca 10 minuter. Kakorna får gärna bli gyllenbruna. Låt svalna efter gräddningen – medan kan du göra marängen. ’
  9. Vispa ihop äggvitor och florsocker i en rostfri bunke över ett vattenbad. Använd handvisp och termometer. Plocka bort bunken från värmen när marängsmeten nått en temperatur på 65 grader. Fortsätt vispa med elvisp till dess att smeten svalnat och blivit ordentligt fast.
  10. Häll över marängen i en spritspåse med tyll och spritsa en fin topp på kakorna. Bränn försiktigt av marängtopparna med gasbrännare om så önskas. Inget måste då kakorna smakar lika gott ändå!