Wilton Muffinsplåt – Recension

wilton muffinsplåt recension

Vi har testat att baka muffins i Wiltons muffinsplåt för muffins – eller cup cakes. Läs mer om dess funktion, fördelar & nackdelar, pris och mer om vad vi tyckte här! (Betyg 4/5)

Texten är ett samarbete med Lyckas med Mat. Åsikterna är helt våra egna.

Till Butik / Beställ

Innehåll och funktion

Wilton muffinsform kommer precis som den är – formar får man köpa till och det går bra att välja i princip vilka som helst bara dom inte är för stora. Plåten är gjord för att baka 12 muffins åt gången, är gjord av aluminium och har en non-stickbeläggning, så vill man baka helt utan formar ska även det gå bra.

Plåten mäter 37 x 27 cm och varje ”hål” har en diameter på 7 cm, bottendiameter på 5 cm och ett djup på 3,5 cm. Plåtens funktion är att ge jämna och snygga bakverk genom att ge stabilitet till formarna – eller för att slippa använda formar över huvud taget.

Användning

Det råder inga större tvivel kring hur plåten ska användas. Man placerar helt enkelt ut dom muffinsformar man vill ha, vispar ihop en smet och fyller upp formarna. Plåten ställs på galler i ugnen under gräddning – ej på plåt eftersom det kan göra att bakverken bli brända i botten.

När man bakar muffins i muffinsplåt kan man fylla upp formarna rejält. Bakar man utan muffinsplåt ska man vanligen fylla ca halva formen eftersom smeten gärna flyter ut annars – men här behöver man alltså inte vara så noggrann på den punkten.

Så gjorde vi

När vi testade Wiltons muffinsplåt valde vi att använda ett recept på amerikanska muffins – alltså modell större, fyllda med massor av choklad. Smeten blandades ihop enligt recept och muffinsformarna vi valt att använda placerades ut i plåten.

Vi valde att fylla formarna ungefär upp till plåtens kant och sedan gräddades bakverken enligt anvisningarna i det valda receptet.

 

Muffinsplåt vs inte muffinsplåt

När vi testade muffinsplåten gräddades en av muffinsarna utanför plåten – det vill säga direkt i muffinsformen på en vanlig plåt – och skillnaden blev enorm. Dom formar vi valt att använda gjorde kanske inte testet helt rättvist men vi fick ändå en bra bild av vad plåten faktiskt gör.

För det första så kan man fylla upp formarna rejält, för att få stora och härliga bakverk. För det andra så hjälper plåten till att hålla formen så att inte smeten rinner ut.

   

Här syns skillanden på en muffins bakad i och en utanför muffinsplåten. Dom är gjorda av samma smet, gräddade i samma temperatur i samma tid, samt i en likadan form. Som man kan se har den som bakats utanför plåten runnit ut och blivit väldigt platt – jämfört med den som bakats i plåten som har en perfekt form!

Priset

Just denna muffinsplåt kostar ca 129 kronor och det är en värd – trots att den kanske inte kommer till användning så ofta, samt att den tar upp en del plats i köksskåpet. Muffinsplåten gör verkligen skillnad vid muffins, – och cup cakebak och ger bakverken den där perfekta och höga formen!

En annan sak som gör muffinsplåten prisvärd är att den kan användas till annat än muffins. Den passar perfekt att göra små desserter i, till exempel cheesecakes eller liknande och kan även användas vid matlagning – till exempel för att göra portionsformar av potatisgratäng.

Som ett exempel kan den recenserade muffinsplåten, för 129 kronor, jämföras med testvinnaren på Mittiköket, KitchenAid Bakewave, som har ett pris på cirka 350 kronor. Den tål inte heller mer än 230 grader men kan maskindiskas. Däremot rekommenderas även den att handdiskas. Jag ser därmed ingen direkt fördel med den dyrare testvinnaren, vilket även gör att betyget på denna muffinsplåt går upp något.

Fördelar och Nackdlar

+ Prisvärd
+ Ger perfekt formade muffins

+ Enkel att rengöra

+ Mångsidig – kan användas till mer än att bara baka muffins

– Tål max 230 grader

– Kan ej diskas i maskin

Personlig åsikt

Muffinsplåten gör helt klart skillnad i muffinsbaket och ger fina bakverk – att servera som dom är eller att toppa med någon typ av frosting. Den är ett bra hjälpmedel som uppenbarligen fungerar. Kan man baka muffins utan muffinsplåt? Visst kan man det, men det är nästintill omöjligt att få dom lika höga och fina utan ett bra stöd runt formen.

Plåten gör ingen skillnad vad gäller bakverkens smak men däremot ger den utseendet på dom små godbitarna ett rejält lyft. Kort och gott är det en produkt man kan ha nytta av om man gillar att skapa fina bakverk.

Betyg och Butik

  • Betyg 4/5
  • Prisvärd
  • Användas till mycket
  • Tål ej diskmaskin…
Till Butik / Beställ