Sockerpasta Recept

Gör egen sockerpasta med följande sockerpasta recept.

Ingredienser:

1 Msk Gelantinpulver – 4 Msk Vatten – 30 Gram Kokosfett – 1 Dl Vit Sirap – 1 Kg Florsocker – 1 Msk solrosolja

Köpa sockerpasta

Så gör du:

Allt du behöver är 1 matsked gelatinpulver. För vegetarianer kan man använda agar istället. Till ”socker” behöver du en deciliter vit sirap och ett kilo florsocker. Ytterligare behöver du 30 gram kokosfett och en msk solrosolja vilken du kan ersätta med rapsolja. Till sist behöver du 4 msk kallt vatten.

Gör såhär:

  1. Börja med att placera gelatinet i vattnet och låt det svälla en liten stund. Värm sedan vattnet med gelatinen i sakta. Du kan välja mellan att göra vattenbad eller direkt i kastrull. Huvudsaken är att gelatinet smälter. Tillsätt kokosfettet. Även denna ska smälta. Låt hela blandningen svalna en stund.
  2. Sikta florsockret. Du ska ha ca 8 dl i en bunke. Resten sparar du till knådningen senare.
  3. Häll vattenblandningen i bunken med florsockret och tillsätt sirapen. Blanda ihop det hela. Det går bra att arbeta för hand eller använda en elvisp med degkrokar.
  4. Nu kommer det roligaste delen – knådningen!!
  5. Häll ut degen på en yta eller plåt som pudrats med lite florsocker i förhand. Tillsätt en lämplig mängd av det resterande florsockret allt eftersom medan du knådar. Beroende på när degen ska användas tillsätter du olika mängder av sockret. Till en riktigt fast och mättad deg tillsätter du mer socker, vilket är lämpligt att göra om degen ska användas samma dag eller dagen efter. Ska degen stå några dagar är det bättre att göra degen mindre mättad för att behålla dess elastiskhet. Tillsätt eventuella färgsatser.
  6. På slutet tillsätt solrosoljan. Degen ska bli smidig och lättarbetad.
  7. Svep in degen i plastfolie eller en plastpåse så att den inte torkar upp.

Sugen att göra egen sockerpasta? Lycka till!!