Tårtoblat ( Fototårta )

göra egen tårtbild

muffinsbilder 15st.                Se utbud

muffinsbilder 30 st.            Se utbud

avlånga oblater.            Se utbud

Vad är tårtoblat?

Tårtoblat är ett färdigt tårtlock av sockerpasta med en tryckt bild av ätbar färg som kan beställas i flera specialinriktade onlinebutiker. Tårtoblaten är ett enkelt sätt att ha en tematårta utan att beställa en tårta från ett konditori eller bli expert på bakverk.

Tårtoblat ( Fototårta )

En tårtbild med eget foto passar för alla typer av tårtor och alla typer av tillfällen – födelsedagar, bröllop, dop och student. Både beställning och montering är enkelt och resultatet blir en personlig och unik tårta.

Beställ tårtbild med eget foto

  1. Börja beställning här
  2. Välj önskad form och storlek
  3. Ladda upp det önskade fotot och beskär
  4. Fyll i uppgifter, välj betalningsmetod och beställ
  5. Tårtbilden dyker upp i brevlådan inom 2–5 arbetsdagar
Till Butik / Beställ

Förvaring och applicering av tårtoblater

Placering på marsipan eller grädde

Beroende på vad som är på toppen av tårtan bör du lägga på tårtoblaten olika länge innan tårtan ska serveras. Ska bilden placeras på ett lager av marsipan kan den placeras en dag innan. Är det däremot grädde som bilden placeras på bör du inte lägga på den mer än en timme innan servering.

Ta loss från skyddspapper

Tårtbilden skickas till kunden i ett kuvert i A4-storlek. Den ligger då mellan två skyddande pappark.Dra försiktigt loss din tårtbild från det glansiga pappret som det sitter fast på. Är det svårt att få loss den utan att den går sönder kan du prova att placera den i frysen i ca 30 sekunder.

Ska inte bilden användas direkt kan den förvaras mörkt och svalt i rumstemperatur i 3 månader. Den bör inte förvaras i kylskåp under lång tid. För innehållsförteckning gällande ingredienser – Se produkterna här.

5 tips för tårtoblater

  • Förvara tårtoblaten i rumstemperatur, gärna både torrt och mörkt. Vid kyla kan den stelna och blir då svår att använda.
  • Använd gelatin om oblaten ska placeras på en prinsesstårta. Marsipan är ett torrt material precis som oblaten och det är svårt att få den att fästa ordentligt utan fukt. Det räcker att pensla ett lager under för att den ska få fäste.
  • Montera inte tårtbilden mer än en timme innan servering. Beroende på underlaget kan den lösas upp och bli ful. För bästa resultat ska den monteras alldeles innan servering.
  • Dekorera tårtoblatens kanter med grädde eller frosting. Med hjälp av en sprits blir resultatet proffsigt och snyggt.
  • Pensla oblaten med gelatin innan servering för att få djupare och klarare färger i bilden. Ytan blir även glansig och snygg.

Tårtoblat för speciella högtider

Högtiderna är många och tur är väl det för då finns det fler goda anledningar till att baka. Oavsett om det är fars- eller morsdag, påsk, alla hjärtans dag eller ett dop så finns det anledning att fira med tårta. Till stora högtider såsom påsk och jul kan du hålla det enkelt genom att utgå från det som är traditionellt. Vid dessa tillfällen då alla pyntar finns det ingen anledning till att inte göra det samma med tårtan så att vara vågad med dekorationer är en väg att gå.

Till alla hjärtans dag kan det vara kul att använda bröllopsfotot och skapa en bildtårta men lika fint kan det vara att utgå från temat med hjärtan som dekorationer och tryck på en tårtoblat. Samma sak gäller andra mindre högtider såsom fars- och och mors dag.

En bild på bebisen till dopet är alltid fint och en barndomsbild såsom på studentskylten bjuder säkerligen till goda skratt. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan göras!

Vanliga frågor

Vad är en tårtbild gjord av?

En tårtbild är gjord av sockerpasta, det vill säga en slags massa gjord av socker. Färgen som tårtbilden trycks med är även den helt ätbar och ingen fara att mumsa i sig.

Kan jag använda bilderna till vilken tårta som helst?

Ja, en tårtbild kan monteras på vilken tårta som helst, även på glass. Observera dock att tillvägagångssätten skiljer sig en aning mellan till exempel gräddtårta och marsipantårta.

Hur länge håller tårtbilden?

En tårtbild håller i minst 3 månader om man förvarar den enligt anvisningar, det vill säga på en mörk plats, i rumstemperatur och i obruten förpackning.

Kan jag använda en bild som jag tagit med mobilkamera?

Ja, det går lika bra att använda en mobilbild som en bild fotad med kamera. När bilden laddas upp får du veta om bildkvaliteten är tillräckligt bra eller om du rekommenderas att välja en annan bild. Du kan dock fortsätta med en bild även om kvaliteten är sämre.

Kan jag montera tårtbilden dagen innan tårtan ska serveras?

Det är inte rekommenderat att lägga på tårtbilden så långt i förväg då den kommer att lösas upp av fukt från exempelvis grädde. Själva tårtan kan givetvis bakas dagen innan men vänta med att lägga på bilden tills max en timme innan den ska serveras.