Tårtoblat ( Fototårta )

Välj mellan färdiga tårtoblater och tårtbilder till din fototårta eller ladda upp egen bild för ett mer personligt motiv.

ätbar tårtbild med eget foto

tårtbild collageBabblarnatårta  frost tårtbild

Tårtoblat hela utbudet      Fototårta med egen bild egen_fototårta_tårtoblat_collage

Vad är tårtoblat?

Tårtoblat är ett färdigt tårtlock av sugarpaste med en tryckt bild av ätbar färg som kan beställas i flera specialinriktade onlinebutiker.  Tårtoblaten är ett enkelt sätt att ha en tematårta utan att beställa en tårta från ett konditori eller bli expert på bakverk.

Tårtbilder & Tårtoblater

Många är tillfällena då en tårta förgyller dagen, vid dop, födelsedagar, studenten eller varför inte när släkt eller vänner hälsar på. Ett enkelt sätt att göra den både personlig och speciell är med en tårtbild collagetårtoblat. Dessa kan köpas med färdigt tryck eller så laddar man upp sin egen bild via nätet och får därmed en unik ”bildtårta”.

Valmöjligheterna är oändliga och vem som helst som kan baka, kan utan svårigheter göra ett bakverk som får gästerna att haja till. Det går att använda egna foton på tårtan eller så kan man välja bland färdiga tårtbilder som kan vara lika roliga och passande för tillfället. Det finns även en mängd med färdiga dekorationer för extra utsmyckning för alla tillfällen. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna men här kommer ändå några förslag på vad man kan göra.

Förvaring och applicering av tårtoblater

  • Placering på marsipan eller grädde

Beroende på vad som är på toppen av tårtan bör man lägga på tårtoblaten olika länge innan tårtan ska serveras. Ska bilden placeras på ett lager av marsipan kan den placeras en dag innan. Är det däremot grädde som bilden placeras på bör man inte lägga på den mer än en timme innan servering.

  • Ta loss från skyddspapper

Tårta med eget fotoTårtbilden skickas till kunden i ett kuvert i A4-storlek. Den ligger då mellan två skyddande pappark.Dra försiktigt loss din tårtbild från det glansiga pappret som det ”sitter fast” på. Är det svårt att få loss den utan att den går sönder är det en fördel att placera den i frysen i ca 30 sekunder.

Ska inte bilden användas direkt kan den förvaras mörkt och svalt/rumstemperatur. Den bör inte förvaras i kylskåp under lång tid. Den kan då förvaras i upp till 3 månader utan att kvalitén försörs.

För innehållsförteckning gällande ingredienser – Se här.

5 tips för tårtoblater

  • Förvara tårtoblaten i rumstemperatur, gärna både torrt och mörkt. Vid kyla kan den stelna och blir då svår att använda.
  • Använd gelatin om oblaten ska placeras på en prinsesstårta. Marsipan är ett torrt material precis som oblaten och det är svårt att få den att fästa ordentligt utan fukt. Det räcker att pensla ett lager under för att den ska få fäste.
  • Montera inte tårtbilden mer än en timme innan servering. Beroende på underlaget kan den lösas upp och bli ful. För bästa resultat ska den monteras alldeles innan servering.
  • Dekorera tårtoblatens kanter med grädde eller frosting. Med hjälp av en sprits blir resultatet proffsigt och snyggt.
  • Pensla oblaten med gelatin innan servering för att få djupare och klarare färger i bilden. Ytan blir även glansig och snygg.

Tårtoblat för speciella högtider

Högtiderna är många och tur är väl det för då finns det fler goda anledningar till att baka. Oavsett om det är fars- eller morsdag, påsk, alla hjärtans dag eller ett dop så finns det anledning att fira med tårta. Till stora högtider såsom påsk och jul kan man hålla det enkelt genom att utgå från det som är traditionellt. Vid dessa tillfällen då alla pyntar finns det ingen anledning till att inte göra det samma med tårtan så att vara vågad med dekorationer är en väg att gå.

Till alla hjärtans dag kan det vara kul att använda bröllopsfotot och skapa en bildtårta men lika fint kan det vara att utgå från temat med hjärtan som dekorationer och tryck på en tårtoblat. Samma sak gäller andra mindre högtider såsom farsdag och morsdag. Även om det självklart inte finns några rätt eller fel så till dopet och studenten är fototårta en bra rekommendation.

En bild på bebisen till dopet är alltid fint och en barndomsbild såsom på studentskylten bjuder säkerligen till goda skratt.

Det är som sagt bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra så varför inte göra nästa högtid eller födelsedag ännu lite godare och roligare.

Tårtoblat hela utbudet      Fototårta med egen bild