Cake Popspinnar & tillbehör
Cake Pops är bakverk formade som små bollar, eller andra roliga former, i olika storlekar som sitter fast på pinnar ( speciella Cake Pops Pinnar) , så att själva utseendet liknar en klubbas.
Vad är cakepops?
Cakepops är en kaka på en pinne, en mjuk kaka eller hårda kakor som mixats med glasyr för bli en formbar deg och rullas till små bollar, placeras på en pinne och doppas i choklad / dekoreras
Cake Pops dekorationer
Gör riktigt snygga cake pops med härliga Cake Pops dekorationer. Välj exempelvis mellan följande:
Cakepops pinnar
Cake pops pinnar finns i olika färger, storlekar och material och är det som gör bakverken till det dom är. Pinnarna trycks försiktigt in i bakverken innan dom doppas i choklad.
Ett tips för att cake popsen ska hålla bättre är att doppa pinnarna i smält choklad innan dom trycks fast, för att sedan låta det stelna en stund – det fungerar som lim. Ett annat tips är att inte göra för stora bollar eller figurer eftersom det blir tungt och dom riskerar att falla isär på pinnen.
Cakepops formar
Cakepops formar finns i olika varianter – både att baka i direkt, till exempel med sockerkakssmet, samt för att forma figurer med en fastare deg gjord av till exempel mjuk kaka och creme cheese.
Det finns formar i både plåt, silikon och plast i olika former och storlekar men det går även att baka cake pops helt utan form!
Cake pops ställ
Cake pops ställ används som tillbehör vid bakning av cake pops. Ställen kan användas som hjälpmedel när kakpinnarna ska dekoreras men fungerar även utmärkt vid servering.
Ställen är vanligen gjorda av plast eller papp och är försedda med hål som passar för cake pops pinnar. Pinnarna sätts i hålen och kakpinnarna kan dekoreras eller serveras stående.
Cakepops presentpåsar
Presentpåsar till cakepops fungerar både som skydd för bakverken och som en riktigt snygg detalj. Cakepopsen får ett festligare utseende med hjälp av den lilla påsen, som enkelt sätts över bakverket och fästs runt pinnen – till exempel med ett sidenband eller något annat fint snöre.
(Se recension nedan)
Baka Cake Pops – RECEPT
Cake Pops är ett bakverk som är både festligt och väldigt gott. Dom är dessutom enkla att göra – även om det kräver en del tid. Den viktigaste ingrediensen för lyckade Cake Pops är nämligen tålamod och det gäller att man ger varje moment den tid som krävs.
Grundrecept
- Ca 500 gram mjuk kaka
- 300 gram naturell färskost
- 200 gram choklad
- Strössel eller annat till dekoration
Cake Pops kan varieras till både smak och utseende och grundingrediensen är någon form av mjuk kaka. Det kan vara en sockerkaka, mjuk pepparkaka, chokladmuffins eller något annat som lätt kan smulas sönder.
Det gör inget om kakan är ett par dagar gammal och har börjat bli torr, eftersom den kommer bli saftig på nytt tack vare färskosten. Väljer man att baka en kaka i avseende att använda den till cake pops är det viktigt att man låter den svalna helt innan osten blandas ner i kaksmulet.
Även chokladen väljer man efter tycke och smak – vit choklad, mjölkchoklad eller mörk choklad, allt funkar.
Så gör du
Börja med att smula ner den mjuka kakan i en bunke. Tillsätt sedan färskosten och blanda med händerna tills blandningen har fått en degliknande och lättformad konsistens.
Rulla degen till bollar i önskad storlek (inte för stora då dom blir tunga och kan ramla av pinnen) och placera i en bakplåtsklädd form som får plats i frysen. Låt sedan stå i frysen i minst 30 minuter.
Smält lite av chokladen och ta fram bollarna.
Doppa en pinne i taget i choklad och tryck försiktigt ner en i varje boll utan att lyfta upp dom ur formen. Ställ i kyl i ca 20 minuter så att chokladen stelnar och så att pinnarna sitter fast ordentligt.
Smält resten av chokladen och ta fram bollarna ur kylen. Doppa varje boll i choklad och låt dom rinna av lite innan dom ställs tillbaka i formen. Gör några i taget och strössla eftersom, innan chokladen hinner stelna.
Ställ bollarna i kylen tills att chokladen har stelnat helt, minst 30 minuter. Ställ över cake popsen på ett fint serveringsfat och avsluta gärna med att knyta en rosett rund varje pinne. Servera din fina och otroligt goda bakverk till gästerna!
Tips och Trix
- Upp eller ner – Cake pops kan serveras med själva kakan både uppåt och nedåt. I beskrivningen ovan får man cake pops som passar att servera på ett fint fat – med kakan nedåt och med pinnen pekandes uppåt.
Vill man göra tvärtom går bakningen till på samma sätt, men istället för att ställa tillbaka bollarna i formen efter att dom doppats i choklad behöver dom ställas med kakan uppåt och pinnen nedåt. För det finns speciella cake pops ställningar men det går också bra att fylla ett glas med till exempel strösocker att trycka ned pinnen i.
- Andra former – Cake pops behöver inte vara runda utan kan även göras hjärtformade, fyrkantiga eller i någon annan rolig form.
För att få till andra former kan man med fördel använda sig av silkonformar med olika figurer, som man fyller upp med kakblandningen. Låt stelna i frysen innan figurerna trycks ut och en pinne fästs i varje kaka.
- Dekorera – Cake pops är fina som dom är men för ett extra festligt resultat är ett roligt tips att dekorera själva pinnen med ett band eller snöre som knyts runt varje pinne.
Frågor & Svar
Det finns cake popspinnar gjorda av olika material men vanligast är papp eller plast.
Cake pops pinnar av papp kan bli svåra att återanvända, främst eftersom dom är svåra att rengöra. Pinnar i plast kan däremot lätt diskas av och därmed användas igen.
Nej, det behövs egentligen varken formar eller någon maskin för att baka cake pops. Det finns flera recept där bollarna rullas för hand.