Silikonform Semisfär Kupol – Recension


Vi har testat att använda Silikonformen Semisfär kupol från märket Silikomart. Formen används för att till exempel gjuta choklad, mousser eller pannacotta att använda till desserter eller som dekorationer på tårtor och andra bakverk.

(Följande recension är ett samarbete med Lyckasmedmat.se – Åsikterna är däremot våra egna)

Funktion

Silikonformen används för gjutning av glass, pannacotta, mousse, choklad och liknande som sedan kan användas som dekoration på andra bakverk eller som en del av en vacker dessert.

Formen är till verkad i 100% premiumsilikon och har 15 kupolformade gropar som mäter 4 x 2 cm. Formen tål från -60 grader till + 230 grader och kan så ledes användas både i ugn, frys samt mikrovågsugn och diskmaskin.

Märket Silikomart har även en mängd andra silikonformar som ger figurer i olika former och storlekar.

Användning

Silikon är tacksamt att använda i samband med bakning – det är bara att hälla i det som ska gjutas utan något större förarbete och dessutom är det enkelt att lossa det som gjutits från formen.

Användningen av denna form är precis lika enkel – det är bara att fylla upp groparna med det man vill för att sedan låta det stelna, frysa eller bakas och sedan lossas massan från groparna en och en.

Så gjorde vi

När vi testade silikonformen valde vi att prova att gjuta pannacotta. Eftersom att inga instruktioner följer med fick vi prova oss fram lite och då formen är väldigt mjuk och ”sladdrig” fick vi ställa den på en större skärbräda för att enkelt kunna flytta över den till kylen efter att den fyllts.

Pannacottan kokades ihop enligt recept och formen fylldes och ställdes i kylen över natten. Trots många timmar gick det inte riktigt bra att få loss dom färdiga kupolerna, så formen fick flytta vidare till frysen i ytterligare ett par timmar.

Där efter gick det bättre, och det enklaste sättet att lossa pannacottan var att lägga hela formen upp och ned och sedan försiktigt trycka ut en kupol i taget. Pannacotta figurerna användes sedan som bas i en enkel men vacker dessert, tillsammans med vispad grädde, kaksmulor, färska jordgubbar och rostade hasselnötter.

Silikonformen diskades direkt i diskmaskin efter användningen och det gick hur bra som helst.

Pris

Denna form kostar ca 145 kronor och trots avsaknad av instruktioner är den väl värd sitt pris, åtminstone för den som gillar att baka med snyggt resultat. Den kan användas till mycket och kan få enkla bakverk och desserter att se lite extra lyxiga ut – på ett enkelt sätt.

Fördelar och nackdelar

+ Enkel att använda

+ Ger ett snyggt resultat

+ Prisvärd och kan användas till mycket

-Inga instruktioner följer med

 

Personlig åsikt

Denna silikonform är ett typiskt exempel på ”saker du inte visste att du behövde”. Den är lika enkel att använda som att göra ren, även om man till en början får prova sig fram lite, och ger ett otroligt snyggt resultat. Dom färdiga kupolerna, vare sig dom är gjorda av pannacotta, mousse eller något annat, blir fina dekorationer till desserter och bakverk och gör att dom dessutom ger väldigt proffsigt gjorda ut.

Även om det kanske inte behövs några klara instruktioner för att använda formen hade det varit trevligt med några bra tips. I övrigt förtjänar formen högsta betyg och alla som gillar att baka fint kan ha nytta av att ha en!

Betyg och Butik

  • Betyg 5/5
  • 145 kr
  • ”Otroligt snyggt resultat”
  • Kan användas till många olika bakverk
Till Butik / Beställ