Tårtlock av sockerpasta

tårtolock1

(Se Steg-För-Steg-Bilder längre ner)

  • Bearbeta sockerpastan

För att kunna forma figurerna och detaljerna så lätt som möjligt är det en fördel att bearbeta sockarpastan innan man börjar låta fingrarna forma de små dekorationerna eller locket.

Man kan börja med att strö ut majsstärkelse, alternativt florsocker, på ett bord. Detta för att inte pastan ska fastna i bordet likt en deg, när man ska behandla den.

  • Kavla ut täcke

Det vanligaste är att göra lock av sockerpasta. Den som vill göra detta kan nu kavla ut massan till ett ca 3-4 mm tjockt täcke. Det är lätt att lockas till att göra locket tunnare men det är då stor risk att det spricker när man lägger det på plats. När man kavlar ut den ska man sträva efter att göra locket några centimeter större än vad som behövs.

För det första blir det lättare att lägga på sockerpastalocket då och för det andra är massan lite elastisk vilket gör att den drar ihop sig något.För en extra slät yta kan ett specialverktyg användas som oftast kallas för smoother.

  • Göra tårta med eget foto
  • Spackla tårtan med smör

Innan man lägger på sockerpastan på tårtan bör tårtan spacklas med smörkräm. Detta genomförs för att inte vätskan ska påverka locket och krypa igenom.

  • Placera locket på plats

En del tycker att det lättaste sättet är att rulla upp locket på en kavel för att sedan mycket försiktigt lägga upp locket på plats genom att ”kavla” ut den. Andra tar sockerpastan med händerna direkt för att placera på tårtan. Den risk man tar då är att man lättare skapar sprickor men samtidigt känner man exakt vad man gör.

När sedan locket ligger i stort sett där det ska ligga tar man än en gång fram sin Smoother. Den används för att släta ut pastan så att den ligger platt och fint över hela tårtan. Skulle det uppstå veck på sidorna kan man lyfta upp dessa delar av locket för att på så vis bli av med dem när man sakta lägger tillbaka det.

  • Skär bort överflöd från tårtlocket

När allt ligger som det ska är det bara sista steget kvar, att skära bort resterande sockerpasta med ett pizzahjul eller liknande. Glöm sen inte dekorationerna. Det är ju de som gör hela bakverket!

marsipan till tårtlock

Eller Beställ färdigt tårtlock av marsipan här  

 

Steg för Steg – Tårtlock av sockerpasta

Bilder lånade från lindarunn.se. Tack Linda för det !

tårtolock1tårtlock2 tårtlock3 tårtlock4 tårtlock5 tårtlock6 tårtlock7

  • Göra tårta med eget foto