Tårtlock av sockerpasta

Köp färdigt tårtlock i sockerpasta! Enkelt sätt att göra en snygg tårta. Läs guiden, under produkterna, hur tårtlock monteras.

vit sockerpasta lock

blått lock av sockerpasta

tårtlock av svart sockerpasta

grönt sockerpastalock

rött lock av sockerpasta

Det enklaste sättet att täcka en tårta är med ett färdigt tårtlock av sockerpasta. Locken är redan perfekt utkavlade vad gäller både tjocklek och form och det behövs inget särskilt förarbete eller verktyg för att lyckas med monteringen.

När tårtan är redo att täckas är det bara att rulla ut locket och följa instruktionerna på förpackningen. En snabb, enkel och prisvärd lösning för den som vill skapa en vacker och god tårta.

Göra tårtlock av sockerpasta

Guide hur du gör eget tårtlock av sockerpasta. Delar av guiden kan vara behjälplig om färdigt lock (se ovan) ska monteras.

1. Bearbeta sockerpastan

För att kunna forma figurerna och detaljerna så lätt som möjligt är det en fördel att bearbeta sockerpastan innan man börjar låta fingrarna forma de små dekorationerna eller locket.

Man kan börja med att strö ut majsstärkelse, alternativt florsocker, på ett bord. Detta för att inte pastan ska fastna i bordet likt en deg, när man ska behandla den

2. Kavla ut täcke

Det vanligaste är att göra lock av sockerpasta. Den som vill göra detta kan nu kavla ut massan till ett ca 3-4 mm tjockt täcke. Det är lätt att lockas till att göra locket tunnare men det är då stor risk att det spricker när man lägger det på plats. När man kavlar ut den ska man sträva efter att göra locket några centimeter större än vad som behövs.

3. Spackla tårtan med smör

Innan man lägger på sockerpastan på tårtan bör tårtan spacklas med smörkräm. Detta genomförs för att inte vätskan ska påverka locket och krypa igenom.

4. Placera locket på plats

En del tycker att det lättaste sättet är att rulla upp locket på en kavel för att sedan mycket försiktigt lägga upp locket på plats genom att ”kavla” ut den. Andra tar sockerpastan med händerna direkt för att placera på tårtan. Den risk man tar då är att man lättare skapar sprickor men samtidigt känner man exakt vad man gör.

När sedan locket ligger i stort sett där det ska ligga tar man än en gång fram sin Smoother. Den används för att släta ut pastan så att den ligger platt och fint över hela tårtan.

Skulle det uppstå veck på sidorna kan man lyfta upp dessa delar av locket för att på så vis bli av med dem när man sakta lägger tillbaka det.

5. Skär bort överflöd från tårtlocket

När allt ligger som det ska är det bara sista steget kvar, att skära bort resterande sockerpasta med ett pizzahjul eller liknande. Glöm sen inte dekorationerna. Det är ju de som gör hela bakverket!

 

Eller Beställ färdigt tårtlock av sockerpasta här

Bilder lånade från lindarunn.se. Tack Linda för det !

vit sockerpasta lock

blått lock av sockerpasta

tårtlock av svart sockerpasta

FAQ

Hur lång hållbarhet har ett tårtlock av sockerpasta?

Ett tårtlock av sockerpasta har en hållbarhet på 3–8 månader om det förvaras rätt – i ca 15 – 20 grader, på en mörk plats samt i obruten förpackning. Om förpackningen har öppnats kan sockerpastan torka.

Vilken storlek på tårtan är lämplig om ett tårtlock ska användas?

Tårtlocken från FunCakes mäter 36 cm i diameter och är lämpliga för tårtor som mäter ca 20 – 25 cm i diameter och har en höjd på upp till 7,5 cm, alternativt en tårta som mäter 15–20 cm i diameter och har en höjd på upp till 10 cm.

Vad är sockerpasta gjort av?

Sockerpasta är gjort av mestadels socker men innehåller även glukossirap, vegetabiliskt fett, fuktighetsbevarande medel samt förtjocknings- och emulgeringsmedel. Exakt innehållsförteckning finns att hitta under respektive produkt.