Tårta med prinsessa – Disney (GUIDE)

Tårta med prinsessor

På ett riktigt prinsesskalas behövs en riktig prinsesstårta! Med en tårtbild, sockerpasta och en liten dos tålamod i köket kan man trolla fram denna vackra skapelse att servera på kalaset.

Nedan finns en guide i steg för steg för att lyckas med prinsesstårtan.

1. Tårtlock av sockerpasta

Första steget i prinsesstårtsbaket är att täcka tårtan med sockerpasta. Sockerpasta kan vara lite lurigt att arbeta med då det är viktigt att konsistensen är rätt – den kan antigen behöva arbetas en stund eller kylas i kylskåp. Ha gärna lite mjöl under så den inte fastar i underlaget. Kavla inte för tunt – ca 0,5 centimeter rekommenderas.

Lyft sedan upp locket och placera över tårtan. Börja med att få locket slätt över tårtans topp och arbeta vidare ner över kanterna. Skär bort överflödet och tryck in kanterna lätt under tårtan. Eftersom tårtan ska dekoreras med tårtbild och annat är det inte jätteviktigt att locket blir helt perfekt.

2. Montera tårtbilden

För att en tårtbild ska fästa i ett lock av sockerpasta eller marsipan behövs flytande gelatin. Det penslas på i ett tunt lager på bildens undersida efter att skyddsplasten har plockats bort. Därefter läggs tårtbilden där på tårtan man önskar ha den och stryks försiktigt fast.

För montering på gräddtårta behövs inget gelatin, utan bilden fäster bra i grädden.

Se bildtårtor hos Tårtdekoration.com

tårtlock med disney

3. Dekorera prinsesstårtan

För att dölja kanterna runt tårtbilden är det fint att lägga dit någon form av dekoration. Här har jag gjort ett pärlband av vit sockerpasta men det går också bra att använda sig av annat, till exempel grädde eller smörkräm som spritsas runt om.

Tårta med prinsessor guide

Förutom pärlbandet har jag gjort en namnskylt – även den i sockerpasta. Bokstäverna kan stansas ut med utstickare eller skäras för hand. Bokstäverna monteras sedan fast i ”skylten” med gelatin eller ätbart lim och den färdiga namnskylten fästs på tårtan på samma sätt.

Skära i sockerpasta

För extra glans och djup i tårtbilden har jag sprayat den med gelatin innan serveringen. Observera att tårtan bör serveras så snart som möjligt när den är färdig, för att inte bilden ska lösa upp sig och bli ful.

 – Se även vårt test av gelantin till tårta

KALASTEMA – Prinsessa!  – Se utbud hos Partyhallen

kalastema prinsessa

Exempel på andra guider:

 

Nerf tårta guide   Fotbollstårat med fotbollsplantårta med enhörning