Dekorera bröllopstårta – på budget


Ibland är drömmarna större än de ekonomiska resurserna och det blir dags att tänka utanför lådan. Absolut billigast blir det om du bakar dina egna tårtbottnar, gör din egen fyllning och dekorerar själv. Men det svåra kanske är att bestämma sig för vilken typ av tårta ni vill ha eller om ni ens vill ha tårta när det finns så mycket annat att välja mellan.

(Produkter länkar till Lyckasmedmat)

Trenderna kommer, trenderna går

Trenden för bröllopstårtor och bröllopssnacks är tydlig och godisborden blir fortsatt större med finare cupcakes, roligare cake-pops, snobbigare macaroons och fortsatt frosseri i nakna tårtor. Även starka färger, spets, marmormönster och grönska är populära men ska du ha en riktigt klassiskt vacker och elegant tårta räcker det gott med quiltmönster, satinband och lite blommor.

Dekorera köpt (bröllops)tårta

Känner du att det inte finns tid för bakning kan du välja att fokusera på endast dekor och köpa färdiga tårtor från en större matbutik med eget bageri. De gör oftast billiga tårtor, sett till tårtbiten och det blir lite mindre att tänka på. Be om vit marsipan eller sockerpasta som en enkel och snygg bas att fortsätta med.

Tänk på att om du inte kan göra mönster i marsipanen eller sockerpastan, den stelnar i kylen och tryck emot den kommer resultera i sprickor. Ska du dekorera köpta bröllopstårtor behöver du bygga dekorationerna ovanpå.

Blommor, blommor, blommor

Vilken sort är det som får dig att ta ett extra andetag i andakt och sucka över hur vackra de är? Det spelar egentligen ingen roll vilken som är din favorit för vilken av dem kan göras med sockerpasta eller smörkräm. Du kan matcha blommorna i din brudbukett med blommorna på bröllopstårtan!

  • Utstickare ger mer realistiska blommor – Med en eller flera utstickare och infärgad gumpaste kan du dekorera din bröllopstårta helt i din favoritblomma eller favoritblommor. Instruktioner för varje blomma kommer med varje set av utstickare, oavsett om det är rosor, pioner eller nejlikor.
  • Sprits och tyll sätter form på krämen – Hitta ett recept på en fast smörkräm, creamcheesekräm eller marängkräm som du gillar smaken och konsistensen av och gör helt magiskt fina rosor med Wilton 1M eller Wilton 2D. De är otroligt enkla att göra även för en total nybörjare. Du börjar spritsa från mitten och spritsar utåt med ett litet överlapp runt. Testa på bakplåtspapper eller på muffins först innan du ger dig på att spritsa blommorna på tårtan. Se till att din kräm håller ihop och inte tappar formen när den är rumstempererad så kan du vara säker på att rosorna inte kommer rinna av bröllopstårtan.

Spets

För att dekorera din bröllopstårta med spets behöver du en silikonform med spetsmönster och lace sugar. Lace sugar blir mjukt och limmas försiktigt fast på bröllopstårtan med lite vatten. Det går även att använda sig av en hårdare form av plast för att pressa in mönstret i marsipanen eller sockerpastan. Tänk på att sockerpastan eller marsipanen inte får ha härdat för att kunna pressa in mönstret, då kommer den att krackelera.

Quiltmönster

Quiltmönster kan också kallas för diamantmönster. Enklaste sättet att göra quiltmönster på sin bröllopstårta är absolut att köpa en hård mönsterstans, en embosser, med diamantmönster och små sockerkulor för korsningarna. Bygg din tårta på ett helt plant underlag, med andra ord inte en tallrik eller bricka, så kan du använda underlaget som stöd för din embosser.

För att bröllopstårtan ska få ytterligare en nivå av en klassisk och stilren look använd satinband! Satinbanden fäster du på tårtan genom att du limmar fast dem. Då blöter du ner banden, kramar ur överflödet och klistra fast dem med vätan längs kanten av bröllopstårtan.

Marmoreffekt

Marmormönstrade tårtor ser exklusiva ut, minst sagt, men är inte svåra att göra! Du väljer två, max tre färger av sockerpasta, som du därefter knådar ihop. Tekniken är enkel, vrid som en skurtrasa och dra, vik ihop. Vrid, dra, vik. När du ser att färgerna börjar blandas ihop är det dags att kavla ut sockerpastan till ett tårttäcke och volia! Marmoreffekt! Välj sidan du tycker är finast att ha uppåt.

Källor:

Bröllop.se – Fakta och inspiration har delvis tagits från artikeln om att jobba med dekoration på bröllopstårta där även en intervju med Louise Öbrink från Chokladhuset svarar på frågor kring vad man bör tänka på gällande bröllopstårtans dekorationer.

Lyckasmedmat.se – De flesta av de produkter som nämns i texten kan köpas på Lyckasmedmat.se. En av de större E-butikerna med fokus på matlagning och bakning där estetiken ofta får stå i fokus. Här kan ett stort utbud av bröllopsrelaterade produkter hittas. Lyckasmedmat är en av de butiker som marknadsförs på Sockerpasta.nu