Köpa Marsipan & Marsipanverktyg

Köp rätt marsipan

Massan av socker och mandel som kallas för marsipan kan användas till mycket. Det finns två olika sorter – kavlings- och figurmarsipan.

  • Kavlingsmarsipan – Används främst för att fodra tårtor med, inte minst den klassiska prinsesstårtan.
  • Figurmarsipan – Används för att forma egna fina figurer av och det finns många praktiska verktyg att använda sig av. Figurerna kan sedan användas vid dekoration av olika typer av bakverk eller ätas som dom är.

Marsipan finns i många färger men kan även färgas med hjälp av karamell- eller pastafärger och dessutom är det relativt enkelt att arbeta med – även för nybörjaren.

Frågor & Svar

Hur lång hållbarhet har marsipan?

Hållbarhet på marsipan kan skilja sig mellan olika tillverkare men generellt är hållbarheten lång. Både oöppnade och öppnade förpackningar håller i flera månader vid korrekt förvaring. Om marsipanen är arbetad, till exempel kavlad eller knådad, håller den i ca 1–2 veckor. En tårta eller annat bakverk med marsipan håller ett par dagar i kylen.

Hur förvaras marsipan på bästa sätt?

En oöppnad förpackning marsipan kan förvaras i skafferiet. Om förpackningen är öppnad läggs den i dubbla fryspåsar i en burk med tättslutande lock, gärna i kylskåpet. Marsipan kan även frysas.

Hur mycket marsipan behövs för att täcka en tårta?

Hur mycket marsipan som behövs för att täcka en tårta beror på hur stor tårtan är samt hur tunt marsipanen kavlas. Om marsipanlocket är ca 3 mm finns dock några ungefärliga riktlinjer när det kommer till mängd. För en rund tårta med måtten 20 – 24 cm behövs ca 500 g och för en fyrkantig med måtten 25 x 25 behövs ca 750 g.

Tillverkning av Marsipan

Marsipan är en massa som består av sockerlag och mald mandel. Oljan från mandlarna binder massan och ger den en len konsistens. Många gånger tillsätter man glukossirap i sockerlagen, vilket gör marsipanen smidig och hindrar sockret från att kristallisera sig. Ibland används äggvita som konsistensgivare. Detta är vanligt i den marsipan som tillverkas i Amerika.

Smaken varierar beroende på vilken typ av mandel som blandas i. Till den marsipan som vanligtvis går att köpa i butik används en kalifornisk mandel som har en ganska neutral smak, vilket gör att den går att använda till det mesta. Spansk mandel har ofta en tydligare smak och har en rikligare mängd mandelolja. Oljan ger massan en mjukare konsistens. Den typen av marsipan passar därför bäst när man ska göra figurer.

Marsipanens historia

Marsipanen, som från början tillverkades med honung istället för socker har en lång historia bakom sig. Redan under antiken skapade man den söta massan. Den variant som vanligtvis används idag kommer från Persien och började produceras under 900-talet. Den lanserades under korstågen i Europa genom Venedigs köpcenter och blev snabbt en väldigt omtyckt dessert i Spanien.

Till en början var det endast kungligheter och adel som åt marsipan, då priset på socker var väldigt högt. Det dröjde ända till 1800-talet innan sockerpriset blev så lågt att även vanligt folk kunde njuta av den populära delikatessen.

Under 1700-talet hade marsipanen en funktion utöver att ätas som efterrätt. Den producerades av apotekare och såldes som medicin. Man kallade det energibröd och trodde att det hade medicinska egenskaper.

Vart namnet kommer ifrån vet man inte säkert, däremot finns det många teorier. En del tror exempelvis att namnet marsipan kommer från ”marzapane”, vilket är det italienska ordet för ask eller sötsaker i ask. Andra menar att man lånat ordet från grekiskans ord för väska, ”marsypion” eller latinets ”marsupium” som betyder liten påse.

Kavlingsmarsipan och figurmarsipan

Kavlingsmarsipan används främst till överdrag på tårtor och bakverk. Den måste därför vara enkel att kavla ut, en egenskap som gett den dess namn. Den finns i ett flertal olika färger och består vanligtvis av 75 % socker och 25 % mandel. Då den i de flesta fall används till bakverk med grädde förvaras den normalt i kylskåp när den är använd.

Lättast är den att kavla ut med florsocker, maizena- eller vetemjöl. I bagerier används många gånger en sorts mangel, en kavlingsmaskin. Ofta har man då vetemjöl till utkavlingen trots att mjölet kan förkorta hållbarheten på den överblivna massan.

FIGURMARSIPAN SOM DEKORATION

Figurmarsipan används, precis som namnet beskriver, till att forma figurer och dekorationer.

Den passar bra till produkter som måste hålla längre än exempelvis marsipantårtor. Figurmarsipan innehåller normalt mer mandel än den som kavlas.

För att den ska hålla längre går den igenom en längre process där den rostas, något som gör att den inte blir torr lika snabbt som kavlingsmarsipan. Det bidrar också till att massan blir smidigare så den lättare går att forma.

Figurmarsipan ska däremot inte förvaras i kylskåp eftersom det kan bildas konstens som förstör ytan på massan. När man format sina figurer, konfekt och dekorationer kan man därför förvara dem i rumstemperatur. Tack vare den rostningsprocess de gått igenom blir de inte torr trots att de förvaras i rumstemperatur en längre tid.

Se utbud av kavlingsmarsipan och figurmarsipan

MANDELMASSA ELLER MARSIPAN?

Marsipan är en produkt som de flesta känner till, men det kan vara svårt att veta skillnaden mellan mandelmassa och marsipan. De används båda till bakverk samt består av mald mandel och socker.

Skillnaden brukar man i regel säga beror på hur stor mängd socker massan innehåller.

Här i Sverige gör man ofta mandelmassa med 50 % socker och 50 % mald mandel. Marsipanen däremot innehåller vanligtvis 20 % mald mandel och 75 % socker. Man brukar säga att ju mer mandel den består av desto finare är den. Mandelmassan är mindre söt och är istället är slätare och lättare att arbeta med.

Till och med själva tillverkningsprocesserna skiljer sig åt.

I mandelmassan tillsätter man äggvita för att sammanbinda blandningen. I marsipanen är det däremot den olja som finns naturligt i mandlarna som binder ihop allt.

Vid tillverkningen valsar man ihop sockret och mandeln på ett sätt som bevarar mandeloljan. Marsipan är alltså en produkt som det lättare går att arbeta med, därför väljer man vanligtvis att skapa figurer med den. Många brukar tycka att den mindre söta mandelmassan är godare. Den passar dessutom bättre när man ska göra bakverk och kakor.

Se utbud av kavlingsmarsipan och figurmarsipan

MARSIPANKURS - LÄR DIG MER OM MARSIPAN

Befinner man sig i närheten av Skåne kan man även boka in kurser hos Madame Marzipan. Där kan man lära sig hur man skapar vackra dekorationer av god kvalité. Man kan exempelvis lära sig göra tårtdekorationer eller marsipanfigurer som doppas i choklad.

Marsipanbröd Recept

Marsipanbröd är en delikatess som är enkel att göra själv. Det här receptet räcker till två stora bröd.

Ingredienser:

1 kg marsipan

100 g hackade hasselnötter

100 g Apelsinskal

400 g choklad

2 msk apelsinlikör

100 g mandelspån

Dela upp marsipanen i två lika stora bitar. Lägg bitarna mellan smörpapper och kavla ut dem tills de blir ca 15-25 cm.

Hacka 100 g av chokladen och strö den tillsammans med apelsinskal och nötter över marsipanen. Rulla sedan ihop massan till en rulle, på samma sätt som en rulltårta.

Hacka den resterande chokladen och smält ner den över vattenbad. Chokladen ska sedan penslas runt hela rullen innan den dekoreras med mandelspån. Låt brödet stå svalt tills chokladen stelnat.