Tårtdekorationer

Det finns en rad olika produkter som kan användas till tårtdekorationer. Strössel, tårtbilder, sockerpasta…. Vilka dekorationer önskas till tårtan?

Strössel

Strössel

Med strössel kan vilken bakelse som helst bli lite roligare. Liva upp en tråkig cupcake med glitterströssel, placera en strösselpärla i mitten av en sugarpasteblomma eller välj ett passande temaströssel till barnkalaset.

Till Butik / Beställ

Candy melts

Candy melts

Candy melts är små tabletter i olika färger som används till alla möjliga olika bakverk. De kan smältas i antingen micro eller vattenbad, och sedan hällas i formar, spritsas på tårtor eller användas för att dekorera cake pops.

Till Butik / Beställ

hushållsfärg

Hushållsfärger

Hushållsfärger är ätbara färger som används vid färgning av bland annat sugarpaste, marsipan, grädde och frosting.

 

Till Butik / Beställ

livsmedelspenna

Livsmedelspennor

Att skriva på och dekorera tårtor kan ibland vara ett rörigt jobb som kräver mycket tålamod. Med en livsmedelspenna, eller dekorationspenna, blir det både roligare och lättare att smycka bakverket.

Livsmedelspennan finns att köpa i en mängd olika färger och har vanligtvis en bred udd samt en tunnare udd som passar för mer detaljerade mönster.

Till Butik / Beställ

 

pastafärger

Pastafärger

Pastafärg är en gelé som används för färgning av bland annat gumpaste, sugarpaste, frosting och marsipan. Den funkar även utmärkt till grädde och smörkräm. Färgen är drygare än vanlig karamellfärg och mycket lätta att arbeta med.

Till Butik / Beställ

sockerblomma

Sockerblommor

Sockerblommor är en vacker och populär utsmyckning som kan göra vilken tårta som helst till ett lyxigt konstverk. Blommorna är ätbara och görs främst av flowerpaste, men i vissa fall kan de även göras av t. ex sugarpaste eller modelleringspasta. De färgas med livsmedelsfärger och kan bindas upp med floristtråd.

Till Butik / Beställ

Strössel

Strössel

Strössel är en form av dekoration som många gånger underskattas. Det är ett smidigt hjälpmedel för att snabbt ge tårtan en mer personlig prägel. På de flesta ställen där strössel säljs finns det idag att köpa i alla möjliga smaker, färger, former och figurer.

Till Butik / Beställ

Köpa sugar lace

Sugar lace

Sugar lace, eller sockerspets, består av en ätbar sockermassa som i silikonformar torkas och formas till vackra spetsar. Sockerspetsen fästs direkt på tårtan och ger den ett omedelbart lyft till en helt ny nivå.

Till Butik / Beställ

Rosa tårtband

Tårtband

Tårtband är en typ av dekoration som fäst längs sidan på tårtan. De ger ett starkt intryck på kalaset och finns i alla möjliga olika mönster och teman.

Ett yttre lager gelatin används dessutom med fördel för ett glansigare resultat med mer djup. Finns i flera olika modeller, färger och utföranden

Till Butik / Beställ

Tårtfigurer

Tårtfigurer

Tårtfigurer i plast är perfekt till barnkalaset då barnen efter fikat kan använda dekorationerna som leksaker. Figurerna tillverkas i alla möjliga olika former och teman, allt från roliga seriefigurer och fotbollsspelare till vackra blommor och brudpar.

Till Butik / Beställ

tårtljus

Tårtljus

Tårtljus är en klassiker att ha med på födelsedagskalaset. Vanligt är att man väljer ett tjockare sifferljus eller färgglada småljus som motsvarar åldern på födelsedagsbarnet. Har man ett tema på kalaset kan det istället passa bra med ett figurljus i samma tema.

Till Butik / Beställ

Tårtoblater

Tårtoblater är ätbara bilder av sockermassa som läggs på tårtan. De är mycket populära som dekoration på exempelvis födelsedagstårtor till barnkalaset. Genom att välja ett motiv som passar barnets intresse blir tårtan snabbt höjdpunkten på kalaset.

Till Butik / Beställ

Så lyckas du med dina tårtdekorationer

Att dekorera tårtor med olika typer av tårtdekorationer är både roligt och kreativt – dessutom ger det tårtan ett finare utseende. Nedan följer några bra tips för att lyckas.

1. Bestäm utseende och stil i förväg

Oavsett om du ska dekorera en tårta med tårtdekorationer som redan finns hemma eller om du tänkt köpa nya är ett bra tips att fundera över hur tårtan ska se ut redan i förväg. Ska resultatet vara färgglatt och lekfullt eller mer stilrent och elegant?

Det är stor skillnad på en bröllopstårta och en tårta som ska serveras på ett barnkalas och därför kan det vara bra att ha en bild av ett ungefärligt resultat i huvudet att utgå ifrån.


2. Dekorera med passande färger

Ett annat bra tips för att ge tårtan en snygg helhet är att välja tårtdekorationer i passande färger. Välj ut 1–3 olika färger som harmonierar med varandra – till exempel rött, svart och guld.

Tårta med färgtema 1 tårta med färgtema 2

Två olika tårtor med liknande färgtema – rött, svart och guld.

Om en tårtbild används är ett bra tips att utgå från den när det kommer till just färger på övriga tårtdekorationer – så som spritsning runt om, tårtljus, strössel och annat. Används för många olika färger blir det lätt plottrigt och inte lika snyggt.

Frost tårta guide   Tårta med prinsessor guide

Två olika tårtor med tårtbild där dekoreringens färger matchar bildernas.


3. Less is more – eller?

Hur många tårtdekorationer som behövs för att skapa en fin tårta är svårt att säga och är förstås lite av en smaksak. Ibland är det bra att utgå ifrån att ”less is more” och ibland är det snarare tvärtom.

tårta med rosortårta med lingon blåbärstårta

Tre tårtor med olika dekoreringar.

Här är ett bra tips att lägga till en typ av dekoration i taget för att sakta se resultatet växa fram – börja till exempel med bär för att sedan lägga till, strössel, sockerfigurer och annat. Addera ytterligare tårtdekorationer om tårtan inte känns fullständig – det brukar ”kännas” när det är tillräckligt, beroende på vilken stil och utseende som önskas.