Dekorera tårtan med ätbara blommor


INSPIRATIONSe häftiga tårtor med sockerblommor

SOCKERBLOMMOR  – Se utbud hos Lyckasmedmat

ÄTBARA BLOMMOR – Läs nedan

Den svenska sommaren brukar betyda att det hålls många tårtkalas ute i det fria. Skolavslutningar, konfirmation och midsommar är bara början på sommaren som ofta kantas av trevliga sammankomster ända fram till september. En riktig favorit på sommarens kalasbord brukar vara jordgubbstårtan men vad kan vara mer passande sommartid än att utmana med en tårta som dekoreras med ätbara sommarblommor.

Det finns många ätbara blommor som du kan dekorera din tårta med. En del kommer även att ge smak till tårtan medan andra bara är vackra. Det går bra att dekorera sin tårta med blommor som inte går att äta också bara man inte väljer rent giftiga sorter. Dock är det väl roligast att dekorera sin tårta med blommor som inte bara tillför färg och flärd utan också smak. Här kommer några tips på ätbara blommor.

Pensé. Den här klassiska blomman som ser ut som en stor viol passar fint till att dekorera bakverk med. Den blir utsökt god att kandera men är också är vacker som den är helt naturell. Smaken påminner om viol med en liten ton av gräs.

Syren. Den här klassiska trädgårdsblomman smakar precis lika sött som den doftar. Dekorera tårtan med färska syrenblommor eller lägg blommorna i en burk, täck med strösocker och låt stå några veckor så får du vackert sockrade små blommor att dekorera bakverk med. Det går också alldeles utmärkt att göra saft av syren.

Lavendel. En riktig favorit både när det gäller doft och smak. Dekorera tårtan med lavendelblommor eller smaksätt socker som du sen bakar en kaka av för en mild smak av lavendel. Var dock försiktig med att använda för mycket lavendel, smaken kan ta överhand.

Krasse. På den här färgglada växten kan man äta både blommor och blad. Den är också mycket lätt att odla i balkonglådor och krukor. Använd de vackra blommorna som dekoration på tårtan och lägg bladen i en sallad.

Ringblomma. Lättodlad vacker blomma med lång säsong. Färgerna varierar mellan gult och orange och den anses även ha helande egenskaper. Lägg ut hela blommor som dekoration på din tårta eller strö ut de dekorativa bladen över dina bakverk för lite extra färg och smak.

Blommorna äts på egen risk 🙂