Teas tårtkurs – recension

Tårtkurs online

  • 8 olika onlinelektioner
  • Lär dig i valfri takt
  • Av proffskonditorn Tea Malmberg
  • Köp presentkort på kurs
Köp presentkort

Teas tårtkurs – bli en mästare på tårtor, är en onlinebaserad tårtkurs där deltagaren får lära sig det mesta man behöver kunna för att baka både goda och snygga tårtor – alltifrån vilken utrusning som är bra att ha till hur man dekorerar sina bakverk. Vi har gått igenom alla avsnitt av kursen och gjort en utvärdering i olika delar.

50 recept från teas tårtkurs  8 lektioner

DEL 1 – avsnitt 1–2 (introduktion och grunder)

Första delen av Teas tårtkurs är en kort introduktion där man får lyssna till vad som komma skall, samt en kort presentation av Tea själv.

I den första lektionen, som heter ”Grundkunskap och utrustning” för man bra tips kring val av råvaror. Tea berättar att det är viktigt att satsa på kvalitet för att få ett bra resultat och även varför resultatet kan skilja sig beroende på val av just råvaror. Redan här har man alltså lärt sig något som är bra att ha med sig när det kommer till bakning.

I samma avsnitt får man även med sig matnyttiga tips kring planering och förberedelser, samt vilken utrustning som är bra att ha inför ett tårtbak.

Summa summarum av dom två första delarna av kursen är att man får den grund man behöver för att baka tårtor av olika slag.

DEL 2 – avsnitt 3–4 (Tårtbottnar och fyllningar)

I lektion två är det fokus på olika typer av tårtbottnar, närmare bestämt 11 stycken olika. Här får man lära sig hur man går till väga för att lyckas med dom olika bottnarna men också tips kring vilka smaker som passar till respektive botten och dess egenskaper.

I lektion nummer 3 är det dags för olika sorters tårtfyllningar. Även här får vi ta del av vägledningar och bra tips för att få till dom olika fyllningarna men också tips vad gäller konsistens.

Till det här avsnittet finns 17 recept på olika tårtfyllningar, alltifrån den klassiska vaniljsåsen som Tea demonstrerar i videon, till smörkola och pannacottafyllning. Alla 11 recept samt tillhörande vägledning finns separat under lektionsavsnittet.

tea bakar tårtor

DEL 3 – avsnitt 5–8 (olika tårtor)

I kommande lektioner, nummer 5–8, presenteras olika typer av tårtor. Dom tårtor vi får lära oss mer om är:

  • Gräddtårtor
  • Chokladtårtor
  • Amerikanska tårtor
  • Moussetårtor

I varje avsnitt visar Tea hur man förbereder grunden och hur tårtorna sedan monteras på bästa sätt. Under varje lektion finns recept och ytterligare vägledning för varje enskild tårta så att det blir enkelt att hänga med när man bestämt sig för vilken man vill baka.

tårtor från teas tårtkurs

 

DEL 4 – avsnitt 9–10 (dekoration och avslutning)

I det nionde avsnittet är det dags att dekorera tårtorna på olika sätt och med olika tekniker. I lektionsvideon visar Tea bland annat upp hur man gör egna marsipanrosor och hur man spritar med olika tyllar för att bilda mönster.

Under lektionen finns övningar för både spritsning och för att arbeta med marsipan. Här finns även recept på sådant som är gott att dekorera med, så som italiensk maräng och chokladglaze. I avslutningen tackar Tea för sig och önskar alla mästerbagare lycka till med framtida tårtprojekt.

DEL 5 – sammanfattning

Som sammanfattning av den här kursen lyfter vi fördelar och nackdelar och försöker se den ut ett helhetsperspektiv.

Kursen som helhet

Teas tårtkurs är helt klart både lärorik och rolig för den som gillar att baka. Däremot skulle jag säga att det är en förutsättning att se kursen från början tillslut innan man börjar baka, då varje lektion innehåller många bra tips för att lyckas.

Vissa moment i kursen känns något avancerade och är kanske inget som amatörbagaren har nytta av. Trots det är det roligt och att titta på och man lär sig mycket nytt, för att inte tala om att det är väldigt inspirerande. Och även om många av tårtorna och momenten verkar avancerade så finns det även enklare recept och varianter också, så som en klassisk marsipantårta.

Man kan alltså börja enkelt och sedan med tiden prova på svårare och svårare tårtor allt eftersom man lär sig olika tekniker – många små men väldigt bra tips dyker upp i så gott som alla avsnitt.

Upplägg:

Kursen har ett bra upplägg. Att den är indelad i så pass många och relativt korta lektioner gör att det är roligt och enkelt att hänga med hela tiden. Det är dessutom enkelt att gå tillbaka bland avsnitten för att snabbt hitta det moment man letar efter.

Avsnitten känns pedagogiska även om vissa moment som tidigare nämnt är ganska avancerade – men med instruktioner, tips och det faktum att allt presenteras i videoformat blir man minst sagt sugen att prova själv.

Innehåll:

En av dom stora fördelarna med Teas tårtkurs är att man får tillgång till otroligt många recept. Recepten till dom olika avsnitten finns uppradade under videon och genom att klicka på dom kommer man vidare till fullständigt recept samt vägledning. Innehållet känns välorganiserat, enkelt att hitta och dessutom väldigt lätt att följa.

Tillgänglighet:

En annan fördel med den här onlinekursen är att man har tillgång till den precis var, när och hur man vill. Man kan gå tillbaka och kolla hur många gånger som helst och efter att man kollat igenom hela kursen en gång kan man enkelt gå tillbaka till ett avsnitt om man behöver.

Man har tillgång till kursen så länge det finns kvar – vilket väl kan se som en av nackdelarna. Man vet faktisk inte hur länge kursen kommer att finnas kvar på sidan.

”I den här kursen delar jag med mig av mina hemliga tips och trix för att du ska bli en mästare på tårtor” – Vi tycker att hon lyckas bra.

Köp presentkort