Att använda utstickare


Ett enkelt sätt att skapa snygga detaljer med sockerpasta är att köpa utstickare. De kan liknas med pepparkaksformar som används för att få ut färdiga figurer av den utkavlade sockerpastan. Även om dessa utstickare främst just säljs i samband med sockerpasta eller marsipan så går det precis lika bra att använda för just ett lite roligare pepparkaksbak. Varför inte bjuda på bokstäver och dödskallar till jul istället för hjärtan och pepparkaksgubbar?

Ett problem som många stöter på när man jobbar med dessa utstickare är att pastan fastnar i själva mallen. Ett sätt att få ut de färdiga modellerna är att använda en liten skalkniv och skära loss den. Ett pilljobb men i alla fall säkrare än att slå utstickaren hårt mot bordet i hopp om att det ska lossna.

Köpa utstickare

En lösning som Ulrika Ahlström (blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder) skriver om på sin blogg är att ta en liten ”paus” och låta sockerpastan stelna efter utbakning. När den är utkavlad (tunt) väntar man ca 10 minuter eftersom pastan då stelnar något. Med tanke på att luften gör att pastan stelnar snabbast på översidan kan man vända på den ibland under dessa minuter. Därefter är det betydligt enklare att få utstickarna att göra sitt jobb effektivt och snyggt.

De som har större bitar utkavlade kan få det lite småknepigt att vända på pastan. Man får komma ihåg att den bara är en knapp millimeter tjock. Ett tips är att använda en stor kockkniv då dessa lätt kan ”skäras” in under pastan och sedan har sådan bredd att lite större delar av den utkavlade pastan följer med upp innan den ska vändas.

När alla bokstäver, stjärnor eller gubbar är utstansade kan man lägga dem för att ”stelna” ytterligare 20 minuter. De har då stelnat så pass mycket att de är lätta att hantera och kan läggas på tårtan. Om bokstäverna önskas vara riktigt stela och hårda behöver man göra dem ett dygn före så att de hinner stelna rejält.