Nintendo tårta – Steg för steg

Nintendo tårta – Steg för steg

Älskar ditt barn TV-, och datorspel? Nintendo tårta på kalaset är då det självklara valet och då bör givetvis tårtan gå i samma tema. Nedan kan du läsa hur du bakar en egen Nintendo tårta – steg för steg.

Det här behöver du:

  • En tårta
  • Ca 400–500 gram vit sockerpasta till locket
  • Ca 30–40 gram svart sockerpasta
  • Ca 10 gram röd, gul, blå och grön sockerpasta
  • En kavel
  • En liten, vass kniv
  • En pensel
  • Ett glas med vatten (alternativt flytande gelatin)
  • Valfria dekorationer

Tidsåtgång för montering: ca en timme.

Sockerpasta och tillbehör

Steg för steg

  1. Förbered grunden till tårtan.
    Fyll bottnar, lägg ihop och spackla utsidan, förslagsvis med smörkräm av något slag. Vill man täcka tårtan med grädde går det bra men då bör sockerpastalocket göras lite extra tjockt, samt att tårtan bör serveras snarast.
  2. Täck tårtan
    Kavla ut den vita sockerpastan till en jämn och hyfsat rund form, lyft upp försiktigt och lägg över tårtan. Släta ut pastan försiktigt och dra lite i den när du arbetar med kanterna. Skär bort den överflödiga sockerpastan och fäst sedan locket längs tårtans underkant.
  3. Spelkontroll
    Gör en mall i papper i form av en spelkontroll. Kavla ut grå sockerpasta och lägg på mallen, skär ut. Placera ungefär i tårtans mitt och fäst med hjälp av lite vatten eller flytande gelatin, som penslas under pastan.

skära ut nintendokonsol

  1. Knappar
    Skär ut och forma spelkontrollens knappar och placera ut. Även dessa kan behöva limmas fast med vatten eller gelatin.
  2. Sladd
    Rulla svart sockerpasta till en ganska lång bit. Fäst i kontrollens övre kant och låt den snirkla sig lite som den vill.
  3. Dekorationer
    Fyll gärna tårtan med fler dekorationer om så önskas. Skriv födelsedagsbarnets namn med kristyr eller tryck ner några fina tårtljus.

Tips när du arbetar med sockerpasta

  • Konsistens
    Det kan vara lite svårt att hitta rätt konsistens för en lättarbetad sockerpasta. Arbetas den för mycket blir den väldigt mjuk och fastnar i bordet och är den för hård smular den istället.

 Prova dig fram – arbeta en hård pasta i varma händer för att mjuka upp den eller lägg några sekunder i micron. En mjuk sockerpasta kan läggas i kylen en stund för att stelna en aning.

  • Tjocklek
    Kavla inte sockerpastan för tunn. Det blir då svårt att lyfta upp den utan att den tappar formen eller rent av går sönder.
  • Smörkräm rekommenderas
    När man täcker en tårta med sockerpasta är det bra om den är spacklad med en tjockare smörkräm. Den släpper inte ifrån sig lika mycket fukt som grädde och locket kommer hålla sig fint längre.

Vill man ändå ha grädde går det bra men då behöver tårtan serveras direkt efter monteringen.

 

Marsipan i flera olika färger