Mussepigg tårta – Steg för steg

 Musse Pigg tårta steg för steg

Att baka en egen tårta under tema Musse Pigg är både roligt och ganska enkelt. Det enda man behöver är en tårta, sockerpasta i några olika färger, några verktyg och en liten dos tålamod.

Eller köp en färdig tårtbild 🙂

musse pigg tårtbild

Det här behöver du:

 • Valfri tårta
 • Ca 400–500 gram röd (eller annan valfri färg) sockerpasta till locket
 • Ca 100 gram svart sockerpasta
 • Ca 50 gram vit sockerpasta
 • Ett glas vatten
 • En pensel
 • En kavel
 • En liten och vass kniv
 • Dekorationer i form av exempelvis sidenband och tårtljus

Tidsåtgång för montering: ca en timme.

Här kan du läsa steg för steg hur du gör en egen Musse Piggtårta med hjälp av sockerpasta.

 1. Baka tårta
  Baka och fyll valfri tårta. Spackla den med smörkräm eller annan tjockare frosting. Grädde går också bra men då bör tårtan serveras snarast efter montering, eftersom grädde är fuktig och löser snabbt upp sockerpasta.
 1. Täck tårtan
  Kavla ut en rejäl bit med sockerpasta i önskad färg. Försök att få den så jämn som möjligt och kavla den inte för tunt. Lägg locket över tårtan och släta ut försiktigt både över toppen och runt kanterna. Skär bort överflödig sockerpasta och tryck in kanterna försiktigt under tårtan, så att dom fäster ordentligt.

 1. Huvud
  Kavla ut en bit svart socker pasta och skär ut en bit format som Musse Piggs huvud. Använd gärna en mall i papper för att underlätta. Fäst i mitten på tårtan genom att pensla lite vatten på undersidan.

 1. Ansikte
  Gör en mall även för att kunna skära ut ansiktet. Kalva ut vit sockerpasta på samma sätt som ovan och skär ut formen. Placera på det svarta huvudet och använd vatten för att fästa.
 1. Ögon, nos & mun
  Ta tre bitar svart sockerpasta och forma till ögon och nos. Här har jag valt att göra dom ganska tjocka – nästan runda – för att få lite 3D effekt. Till munnen används rullad sockerpasta som sedan formas till mun med stort leende.

 1. Dekorationer
  Komplettera gärna födelsedagstårtan med tårtljus och knyt ett fint band runt om. Avsluta med en rosett.

Göra egen mussepigg tårta

Tips
Sockerpasta kan vara svårarbetad och det är viktigt att den har rätt konsistens för att man ska lyckas. Är den för mjuk kommer den fastna i underlaget när den kavlas ut och det blir svårt att lyfta upp den utan att den går sönder. Upplever du att pastan är mjuk kan du lägga den i kylen en stund tills den blivit mer fast.

Är sockerpastan istället för torr smular den och får svårt att hålla ihop. Arbeta den en stund i händerna för att mjuka upp den och prova sedan igen. Är den fortfarande väldigt hård kan du lägga den i micron och köra ett par sekunder åt gången till dess att den känns mer lättarbetad.

TILL KALASET – Se utbud hos Partyhallen

musse pigg kalas