Kaffekoppstårta med espresso

Kaffekoppstårta

Om du eller någon i din närhet älskar kaffe, så passar denna tårta perfekt! Med choklad-och-kaffesmakande tårtbotten, krämig smörkräm både i mitten och utanpå samt ljuvlig välsmakande chokladganache på toppen av tårtan – som dessutom är formad som en kaffekopp!

INGREDIENSER

Smörkräm:

4,7 dl rumstempererat osaltat smör

11,8 dl florsocker

1,2 dl vit fondant (mer om fondant här)

6 st grillspett/pinnar

3,5 dl mjölkchoklad, smält

0,8 dl vispgrädde, varm

3,5 dl vit choklad, smält

0,8 dl vispgrädde, varm

Tårtbotten:

4,7 dl vitt mjöl

4,7 dl strösocker

1,8 dl kakaopulver + extra för att strö i formen

2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

13 gram snabbkaffe *

2,4 dl mjölk

1,2 dl vegetabilisk olja

2 stora ägg

2 tsk vaniljextrakt

2,4 dl kokande vatten *

* Vill du ha en mer intensiv smak av kaffe? Har du en kapselmaskin så finns det kaffekapslar i massor av smaker och variationer att tillgå. Häll i valfri kaffe/espresso, men var noga med att ta bort motsvarande mängd vatten eller också blir smeten för lös.

Baka tårtbotten: steg för steg

 1. Blanda samman mjölet, sockret, kakaopulvret, bakpulvret, bikarbonaten, salt och kaffe/kaffepåsar i en skål.
 2. Tillsätt mjölk, olja, ägg och vaniljextrakt och mixa med en elvisp.
 3. Tillsätt långsamt det kokande vattnet och blanda till en slät smet.
 4. Smörj och mjöla 3 springformar à 16cm
 5. Fördela smeten jämnt i de tre formerna och baka i ugnen på 175 grader i 30–35 minuter. Bottnarna är klara när en tandpetare/sticka är kladdfri när du stoppar ner den i kakan.
 6. Låt svalna 15 minuter i formen, och lägg sedan bottnarna på ett ugnsgaller och låt svalna helt.

Så här gör du smörkrämen:

Vispa smöret med elvisp tills det är slätt och fluffigt. Tillsätt sedan vaniljextrakt och florsocker, lite i taget, i samband med vispning. En lite utfärligare beskrivning kan du läsa här.

Ihop-montering av tårtan: steg för steg

 1. Skär bort toppen på tårtbottnarna så att ytan är så rak och jämn som möjligt.
 2. Montera tårtbottnarna med lite smörkräm emellan varje lager. Släta över smörkrämen från bottnarna på sidan av tårtan så att det inte sticker ut smörkräm mellan bottnarna. Det fungerar också lite som ett lim. Sätt sedan in tårtan i kylen i cirka 30 minuter.
 3. Nu är det dags att forma tårtan till en kaffemugg. Använd med fördel en brödkniv för detta, och skär bort delar av tårtan i botten, så att den går inåt, precis som en mugg. Var försiktig vid detta steg så att du inte skär för mycket – då kan det bli svårt för tårtan att stå stadigt.
 4. Sätt sedan i 4 grillspett i tårtan – detta kommer att hjälpa till med stabiliteten.
 5. Täck sedan tårtan med ett tunt lager av smörkräm. Se till att eventuella kvarvarande smulor från tårtbotten täcks. Låt sedan tårtan kylas i kylskåp i en timme.
 6. Medan tårtan är i kylen är det dags att skulptera fondanten till ett mugghandtag. När du är nöjd med formen, sätter du in ett grillspett på varje ände på handtaget. Lägg sedan handtaget på en tallrik inplastad i plastfolie. Låt stelna helt och hållet, i ca 1–2 timmar.
 7. Täck nu hela tårtan med ett tjockt lager av smörkräm. Lägg kvarvarande smörkräm i en plastpåse som du gör ett medelstort hål i.
 8. Sedan kan du spritsa 3-4 varv smörkräm runt kanten av muggen, så att det ser som en ’riktig’ muggkant. Använd en kniv eller en slickepott för att få till en fin kant. Sätt in i kylen medan du gör ganachen (det som kommer att se ut som kaffe).
 9.  För att göra chokladganachen, blanda samman den vita chokladen och vispgrädde i en skål tills den är ordentligt blandad. Det kan ta någon minutför chokladen att anpassa sig till gräddens värme och konsistens. Gör sedan samma sak, fast med mjölkchokladen och grädde. Låt bägge ganaches svalna i rumstemperatur, men de ska fortfarande vara i flytande form för att kunna hällas i ’koppen’
 10. När mugghandtaget stelnat är det dags att montera det på tårtan. Var försiktig så att handtagets tyngd inte välter din skapelse!
 11.  Häll sedan ganachen av mjölkchoklad i ’muggen’ och jämna till ytan. Ringla sedan över den vita chokladganachen på toppen med en smörkniv för att göra ett vackert mönster. Låt kakan vara i kylen i ytterligare 30 minuter för att ganachen ska stelna. Sedan är det bara att äta och njuta!

Receptet är baserat på en Youtube-video av Pankobunny och artikeln författad av Johannes Berg. Johannes är en hängiven kaffeentusiast och skriver i vanliga fall på sin egna sajt – kaffekapslar.se