Utstickare

utstickare

Utstickare

Utstickare är kakformar som används för marsipan, sockerpasta och fondant. Till tårtdekorationer helt enkelt. För att exempelvis inte behöva skära ut ett hjärta i marsipan kan en utstickare användas och formen blir betydligt snyggare.

Material

Utstickare tillverkas främst i plast och rostfritt stål.

Plast

Utstickarna i plast där figurerna är små eller väldigt detaljerade, med präglingsmönster, kommer ofta med en ejektorfunktion där man puttar ut själva marsipanen från utstickaren som samtidigt får ett mönster. Otroligt praktiskt när man till exempel ska masstillverka löv med präglat nervmönster. Plast blir påverkade av tid och användning och kanterna kan skadas om de hanteras oförsiktigt eller förvaras fel.

Rostfritt stål

Utsrickare i rostfritt stål påminner i långt och mycket om pepparkaksformar. De har sällan smådetaljer utan är enkelt utformade. Utstickare i rostfritt stål kommer inte tappa sin skärpa över tid och knappt om de hanteras fel eller förvaras dumt. Dock är de dyrare än plast.

utstickare

Tips när du använder utstickare

  • Tänk på konsistensen – Oavsett om det är sockerpasta, marsipan, deg eller något annat du arbetar med är det viktigt att ha rätt konsistens när man använder utstickare. Är materialet för mjukt kommer det fastna i arbetsbänken och tappa formen fort och är det för hårt blir det besvärligt att använda utstickare över huvud taget.
  • Komplettera med vass kniv – När man arbetar med utstickare kan det vara bra att ha en liten och vass kniv nära till hands, både för att rätta till skavanker men också för att hjälpa till att lossa om materialet fastnar i formen/utstickaren.