Gelatin till tårta

Gelatin till tårta används främst som ett lim – men också för att ge bakverken glans och djupare färg.

Vi har testat två olika produkter som också jämförts mot varandra. Gelatin på spray eller gelatin på tub? Vad är bäst?


Gelantin på tub

ModecorGel

ModecorGel är ett flytande gelatin på tub som behöver strykas ut med pensel. Jag tycker att den här produkten ger en extra fin glans om man jämför med sprayen och färgerna kommer fram ännu bättre.

Däremot är det ganska svårt att få ut det trögflytande gelatinet riktigt tunt, så det kan se lite kladdigt ut om man tagit för mycket.

+ Snyggt glansigt resultat

+ Enkelt att hålla sig ”innanför kanterna” när man penslar

– Något svårarbetad konsistens

– Svårt att få bort överflöd om man tagit för mycket

25 :-

Till Butik / Beställ

 

Gelantinspray 

Decora Gelatinspray  

Gelatinsprayen från Decora är väldigt enkel att använda, tack vare att det är just en spray. Man får ett tunt och jämt lager oavsett om man ska använda den som lim för att fästa en tårtbild i sockerpasta eller marsipan, lika väl som när man bara vill tillföra lite extra glans eller djup i färgerna.

Till nackdelarna hör att det är svårt att spraya utan att man får produkt utanför bakverket – tårt-, eller kakfatet blir lätt kladdigt av det som hamnar utanför.

+ Stor flaska med lång hållbarhet + Enkel att använda + Inga övriga redskap behövs

– Svårt att träffa endast bakverket

– Blir ganska klibbig

79:-

Till Butik / Beställ

Sammanfattning

Båda produkterna fyller sin funktion och vilken som är bäst beror egentligen på vad man tänkt att ha den till. Sprayen är guld värd när man till exempel ska limma fast en tårtbild i ett marsipan-, eller sockerpasta lock eftersom det blir ett jämnt och tunt lager. Den trögflytande gelen är bättre om man vill få fram färgerna i en tårtbild eller om man vill att den ska se riktigt glansig ut.

Båda produkterna har en speciell lukt som nästan påminner om lim och har man tagit för mycket kommer även en tillhörande bismak. Utöver det tycker jag att båda produkterna är bra att ha när man arbetar med tårtor som behöver ”limmas” eller piffas till med glans.

Använda gelatin till tårtbilder

Gelatinet fungerar i första hand som lim, vilket behövs för att fästa en tårtbild på underlag så som just sockerpasta eller marsipan då både bilden och underlaget är av torra material.Ett tunt lager penslas eller sprayas på tårtbildens undersida innan den läggs på tårtan.

Använda gelantin på tårta

Den här tårtan är täckt med sockerpasta och tårtbilden har fästs i underlaget med hjälp av ModecorGel, som penslats tunt över hela bilden baksida. Även detaljerna i sockerpasta har limmats med ModecorGel, för att sedan sprayas med Decora Gelationspray för klarare färger i tårtbilden.

Spindelmannentårta med glans av gelantin

Även denna tårtbild har sprayats med Decora Gelatinspray efter monteringen för att få klarare färger. Se skillnaden mellan första och andra bilden – där den första är obehandlad och den andra har fått ett tunt och jämt lager gelatin precis innan serveringen.

Gelatin och sockerpasta

Flytande gelatin kan användas när man arbetar enbart med sockerpasta istället för tårtbilder. Eftersom pastan kan vara rätt torr och svår att fästa i andra torra material kan man även här använda gelatinet som lim, till exempel när man gör sina egna sockerpastafigurer. För en glansig look på tårtan kan man använda gelatinsprayen som avslut innan tårtan serveras.

Att tänka på vid användning av gelatin

  • Flytande gelatin tillför fukt både på tårtbilder och på sockerpasta och bör därför appliceras så nära inpå serveringen som möjligt. Annars kan tårtbilderna lösas upp och sockerpastan kan se ”svettig” ut.
  • Ta lite i taget eftersom det är svårt att få bort överflöd. Börja med lite och ta hellre mer om det behövs!