Vad är – Tårta?

Ordbok för tårtdekorationEn tårta är ett bakverk för flera personer och med flera lager bottnar samt fyllning av något eller flera slag. En tårta kan dekoreras med endast grädde eller glasyr, marsipan eller sockerpasta, en enkel tårtoblat eller inte alls men samma grund består; en tårta är ett större bakverk för flera personer med lager i olika smaker.

Tre svenska kända tårtor

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är nog det mest klassiska bakverket du kan hitta i Sverige! Bottnar av sockerkaksbottnar, fyllning av vispad grädde, sylt och vaniljkräm och dekoration av grönt marsipantäcke med tillhörande marsipanros. Från början hette tårtan Grön tårta och innehöll inte sylt.

Schwarzwaldtårta

Tårtan som bevisar devisen om att less is more. Bottnar av hasselnötsmaräng, fyllning av grädde samt choklad som dekor. Enkelt men så gott! I alla andra länder utom Sverige har denna tårtan mjuka chokladbottnar, fortfarande grädde som fyllning men tillsammans med körsbär och dekoreras med grädde.

Gräddtårta

Det finns ingen tårta som säger svensk sommar så mycket som gräddtårtan! Bottnarna är nästan alltid sockerkaksbottnar, fyllning kan vara vaniljkräm, frukt, bär och sylt men dekoren, dekoren är alltid grädde, gärna spritsad i ett fint mönster, tillsammans med jordgubbar eller hallon. Gräddtårtan är för dig som vill frossa i grädde och bär.

Vad behöver du för att göra en tårta?

Allt beror på hur mycket du vill göra själv av tårtan. Du kan köpa tårtan i frysdisken hos din närmaste matbutik eller beställa hos konditori men då skulle du med stor sannolikhet inte läsa här. Är planen att göra tårta helt från grunden behöver du recept, ingredienser och verktyg.

Bottnar

Hitta ett recept på tårtbotten som du gillar eller köp bottnarna hos din matbutik. Många konditorier använder köpebottnar när de ska massproducera tårtor så du fuskar inte utan väljer att lägga fokus på dina fyllningar eller din dekoration istället.

Tre tips när du ska baka själv

 • Beprövade recept – Lägg tid på att hitta ett recept som är beprövat, som rekommenderas av många och som är så gott som omöjligt att misslyckas med. Det sparar dig tandgnissel och ingredienser.
 • Baka flera på en gång – Många kalas framöver? Införskaffa flera formar eller anslagsringar och baka flera bottnar åt gången. Och fyll bara formarna till 2/3, även om det finns mer smet!
 • Använd våg – Var extra nogrann när du måttar efter recept och höfta inte! Väg gärna dina ingredienser. Detta är viktigt i all bakning men speciellt när du bakar mjuka bottnar.

Fyllning

Bestäm dig för vad du vill ha för smak på dina fyllningar. Tag två, kanske tre smaker och tänk att att de ska komplettera varandra i smak, sötma, syrlighet och struktur. Valen är många och även med fyllningarna så finns färdiga produkter både i matbutiker och i olika onlinebutiker.

Fem smakkombinationer som inte går fel

 • Vanilj – bärsylt – grädde
 • Vit choklad – blåbär
 • Hallon – lakrits
 • Jordgubb – fläder
 • Choklad – mint

Dekoration

Dekoration av tårtan är det som antingen kan ta minst tid eller mest tid beroende på din ambitionsnivå. Dekor går att variera i det oändliga med enkla och billiga medel. Enklast och billigast sätt att få tårtan att se proffsig ut är att täcka den med grädde eller smörkräm och sen klä den med ett täcke av marsipan eller sockerpasta.

Några varianter av tårtdekorationer

 • Med grädde – Vispa alltid upp mer grädde än du tror behövs och vispa den lite hårdare än vad som känns rätt. Kan bredas på eller spritsas på.
 • Med bär och frukt – Använd alltid färska bär och färsk frukt. Ska de ligga på grädde så avvakta till precis innan servering innan du lägger på dem. Bären kommer missfärga grädden.
 • Med marsipantäcke – Var noggrann med underlaget. Grädden eller smörkrämen ska vara riktigt slät innan du lägger på täcket. Arbeta snabbt och försök pilla så lite som möjligt på täcket.
 • Med tårtoblat – Var noggrann med att underlaget, oavsett om det är grädde, gelatinpenslad marsipan eller SP så ska det vara slätt. Montera tårtoblaten tidigast 1 timme innan servering.
 • Med chokladganache – Choklad och grädde. Kan inte gå fel! Hetta inte upp chokladen för fort eller för varmt och genomför momenten pö om pö.

TÃ¥rtoblat med mÃ¥nga motiv  Dekorationsverktyg för marsipan och sockerpasta