Vad är – Budapestbakelse

Ordbok för tårtdekorationBudapestbakelsen har även namn som Budapestrulle, Budapeststubbe och Budapestlängd. Budapestbakelsen bakas som en rulltårta för att skäras upp till mindre bakelser. Den består av en marängbotten med hasselnötter, fyllning av grädde tillsammans med mandariner och efter uppskärning, dekoreras med choklad.

Historia

Budapestbakelsen är ett numera klassiskt svenskt bakverk. Den skapades av en konditor vid namn Ingvar Strid som var verksam i Vetlanda i mitten av förra århundradet. Ingvar ska enligt historierna rest mycket och haft en kärlek till Budapest och Ungern och namngav sitt bakverk efter staden. Nuförtiden firar vi Budapestbakelsens dag den 1 maj.

Lyckas med din Budapestbakelse

Budapestbakelsen är lite knepig att få till rätt. Risken är om man slarvar och är oförsiktig i vissa moment så kommer nötmarängbottnen bli platt som en pannkaka. Men med lite tips och tricks kommer din bakelse vara lika fin som hos konditorn! En Budapestrulle ÄR sin nötmarängbotten och den du behöver fokusera på.

Fett

Marängsmeten är oerhört känslig för fett. Fett som finns i kärlet du använder, fett som finns äggulan och fett som finns i nötterna. Med andra ord:

  • Diska skålen – Diska den en gång till med diskmedel, en extra gång efter du tagit ut den från skåpet och torka ur den ordentligt med en ren handduk.
  • Köp ren äggvita – Äggvita finns på flaska i de flesta matvarubutiker och är garanterat utan äggula. Naturligtvis kan du separera dem själv också men var perfektionist, inte en droppe äggula.
  • Preparera nötterna – Blanda de hackade nötterna med Maizena eller potatispulver innan du försiktigt vänder ner dem i marängsmeten så kommer inte fettet direkt in i smeten.

Förberedelser och arbeta snabbt

Det är inte enbart för att bagare och konditorier har mycket att göra som de arbetar snabbt. Många moment kräver att bakverken inte blir stående och tappar temperatur eller luft. Nötmarängbotten är en sådan. Så fort du vänt ner nötterna i marängsmeten så ska den ner i en spritspåse och spritsas ut på ett plåtpapper och in i ugnen. Förbered plåten med plåtpapper innan du ens börjar vispa upp marängsmeten och se till att ugnen har rätt temperatur och är redo. Då minimerar du risken för att din smet tappar struktur.

Variationer

Den klassiska Budapestbakelsen innehåller mandariner och är det viktigt för dig att bakelsen hålls klassisk så ska du inte ha något annat. Men. Det finns lite varianter av innehåll som är otroligt goda de med.

  • Hallon och blåbär – bärfrosseri
  • Nutella och choklad – chokladbomb
  • Citron och jordgubbar – friskt och somrigt