Ordbok

Ingredienser

Vad är mandelmassa?

Mandelmassa är gjort av socker och mandel, precis som marsipan, men ska också innehålla glukossirap för att klassas som mandelmassa. Mandelmassa finner du i traditionella bakverk såsom semla och mazarin men mandelmassan kan också användas som fyllning, istället för smör, i kanelbullar.

 

 Vad är flowerpaste?

Flowerpaste är snarlik sugarpaste, är en mjuk söt deg och används för att dekorera bakverk och tårtor. Skillnaden mellan sugarpaste och flowerpaste är att flowerpaste går att kavla mycket tunnare och härdar och blir hård vilket gör den ypperlig för att forma blomblad och andra delikata dekorationer.

Andra ord för flowerpaste: gumpaste, GP.

 

Vad är kristyr?

Kristyr är gjort florsocker, äggvita och ättika som blandas ihop för att bli en fastare smet i syfte att dekorera bakverk. Kristyren flyter inte ut och kommer härda och bli hård. Därför är kristyr ypperlig att använda som dekoration till pepparkakor och andra hårda kakor. Kristyren kan med fördel färgas in med hushållsfärg för att ge årets pepparkakshus lite färg eller för att dekorera en klassisk spettekaka.

 

Vad är glasyr?

Glasyr är i sin enklaste form gjort av florsocker och vatten och blandas ihop för att dekorera mjuka bakverk. Det finns flera typer av glasyr där du kan variera innehållet med mjölk, ägg, choklad, cream cheese, citron eller andra smaker för olika konsistens. Muffins och tårtor är vanliga exempel på bakverk som dekoreras med glasyr.

Andra ord för glasyr: icing.

 

Vad är macarones?

Macarones är bakverk bestående av två små ihopsatta biskvier gjorda av mandelmjölk, socker och äggvita med smörkräm, gananche, sylt eller curd emellan som binder håller ihop dem. De är mycket söta i både uteseende och smak och smälter i munnen.

Vad är pastillage?

Pastillage är gjord av socker, vatten och gelatin som hettas upp för att bli en fast och formbar sockerdeg. Pastillage är väldigt lik gumpaste i många avseenden men härdar mycket fortare och blir stenhård. Pastillage används med fördel för att göra sockerkonst då pastillage är utmärkt grund för att målas på med ätbara färger.

 

Vad är cupcakes?

En cupcake är bakelse, en liten personlig tårta med sockerkaksbotten, med eller utan fyllning och som är dekorerad med glasyr, sugarpaste eller annan ätbar dekor. Cupcaken går att variera i oändlighet och är ett tacksamt bakverk för den som gillar att exprimentera och variera med smaker och utseende.

 

Vad är ganache?

Ganache är främst en typ av glasyr av vispgrädde och choklad som vispas samman, gärna med smör för att få fram glans och som kan smaksättas med likör eller annan essens. Ganache kan också, beroende på förhållandet i mängd av vispgrädde och choklad, även agera som tårtfyllnad. Ganache är en klassisk glasyr och används främst för att glasera praliner.

 

Vad är anslag?

Anslag är konditorns ord för en tårtbotten gjort av sockerkaka. Klassiskt anslag därmed gjort av ägg, socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, men inget smör, men kan också varieras med exempelvis choklad. Anslag är basen i de flesta vanliga tårtor så som gräddtårta och marsipantårta.

 

Vad är mousse?

Mousse, franska för skum, är gjort av äggvita och vispgrädde, oftast smaksatt med choklad men kan varieras med fruktpuré och andra essenser och kan varieras från luftig och lätt till krämig och tjock. Mousse serveras oftast som en dessert för sig själv men kan också användas som fyllning till tårtor.

 

Arbetsverktyg

 

Arbetssätt