Marsipangranater upprör i Tyskland


Lagom till fettisdagen är Sverige fyllt av nybakade semlor och sötsugna svenskar som tålmodigt väntat på att konditorierna ska börja massgrädda det där bakverket som Adolf Fredrik sägs ha ätit ihjäl sig på. Att äta ihjäl sig på ett bakverk har de senaste dagarna dock fått en helt ny innebörd i Tyskland.

I Köln i mellersta Tyskland stundar snart världens största mässa för bakverk och snacks. Ett konditori i den sydvästra delen av landet har lagom till mässan tagit fram ett minst sagt kontroversiellt bakverk. Odenwäld Konditorei, som företaget heter, har nämligen tillverkat handgranater och patroner av marsipan, något som har rört upp känslor hos många tyskar.

”Smaklöst”

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, och det tyska kulturmagasinet Intro.de säger såhär:

”Vanligtvis uppskattar vi alltid skämt eller skoj, men det här kassa skämtet behöver man inte ens vara marsipanallergiker för att finna smaklöst”

Från konditoriets sida är man dock tydlig med att det inte är menat som ett dåligt skämt. Istället menar man att marsipangranaterna har ett symboliskt värde som är kopplat till fred på jorden och militär nedrustning.

”Stå upp för fred och nedrustning genom att ’desarmera’ vår ammunition” manar de till i samband med offentliggörandet av bakverken.

Huruvida företaget nu viker ner sig eller inte till följd av det upprörda mottagandet återstår att se. Men oavsett om man tycker att marsipangranaterna är smaklösa eller ett bra initiativ för världsfreden, kan man i alla fall konstatera att det var en ganska kontroversiell handling av det sydtyska konditoriet.